Proizvodnja

Tehnološki proces prerade

Ručno brano voće se doprema do hladnjače vozilima koja služe za tu namenu. Dopremljeno voće prima tehnolog i vrši kontrolu kvaliteta. Tehnolog uzima uzorke i šalje ih na analize u laboratoriju. Laborant odobrava prijem robe po izvršenim analizama, ukoliko voće zadovoljava traženi kvalitet. Sveže voće se sortira i šalje na pothlađivanje gde biva izloženo režimu hlađenja na temperaturi od 0°C do -2°C. Zatim se prerađuje na pokretnim trakama i pakuje u odgovarajuću ambalažu. Finalna kontrola obavlja se prolaskom robe kroz metal detektor kao i vizuelnom kontrolom pakovanja. Nakon toga stavlja se na palete i zamrzava se u tunelima za zamrzavanje na temperaturi od -30°C. Zamrzavanje je završeno kada je temperatura u robi -18°C. Duboko zamrznuto voće spakovano u kutije i regale skladišti se u komori na temperaturi od -20°C.

 

Obezbeđenje kvaliteta

Racio d.o.o. ulaže napore da zadovolji svetske standarde i kriterijume u proizvodnji i preradi voća. U skladu sa tim hladnjača je opremljena najsavremenijom opremom za automatsko kontrolisanje temperature, modernim mernim instrumentima, produktivnim proizvodnim pogonom kao i visoko stručnim kadrovima.

 

Posedujemo sledeće sertifikate:

sertifikat  haccpsertifikat iso

 

 

Opšti parametri kvaliteta

 

Zahtevi za uslove transporta i vozila kojima se vrši transport svežeg voća i povrća

 

Posebni parametri kvaliteta - voće

Kajsije

U I klasu svrstavaju se plodovi visokokvalitetnih sorti kajsija, dobro razvijeni, brižljivo obrani, dovoljno zreli i bez ikakvih nedostataka. Kajsije I klase moraju biti ujednačene po obliku, veličini i boji, s tim da prečnik ploda mora iznositi najmanje 40 mm. U jedinici pakovanja do 5 % plodova može imati za 5 mm manji ili veći prečnik od propisanog za ovu klasu, a najviše 3 % plodova da ne ispunjava propisane uslove u pogledu kvaliteta.

 

Šljive

Šljive I klase moraju biti ujednačene po obliku, veličini i boji, obrane rukom bez peteljki, neraspuknute i sa očuvanim pepeljkom (ako ga plodovi sorte imaju) i bez ikakvih nedostataka. U jedinici pakovanja kod šljiva ove klase moraju se naći samo plodovi krupnih sorti sa tipičnim sortnim karakteristikama.

 

Višnje i marele

Višnje i marele I klase obuhvataju plodove najboljih sorti, bez peteljki, bez nedostataka i ujednačene po zrelosti i krupnoći, s tim da nisu previše meki, odnosno prezreli i sa prosečnom masom ploda koja nije manja od 7 g.  Višnje i marele I klase obuhvataju plodove tipične za sortu, bez nedostataka s tim što im se tolerišu odstupanja po krupnoći i boji ali ne i po kvalitetu.

 

Jagode

Jagode I klase moraju imati oblik, razvijenost i boju karakterističnu za datu sortu. Plodovi moraju biti ujednačeni po zrelosti, obliku i krupnoći, bez ikakvih nedostataka, bez nenormalne spoljne vlažnosti, sa čašicom i skraćenom peteljkom. Plodovi jagoda I klase moraju biti celi, bez čestica zemlje i bez drugih stranih primesa. Prečnik plodova krupnih i srednje krupnih sorti mora iznositi najmanje 25 mm, a ostalih sorti najmanje 20 mm. U jedinici pakovanja dozvoljava se do 5 % plodova koji ne ispunjavaju uslove kalibra propisane za ovu klasu.

 

Maline

Maline I klase, obuhvataju plodove maline visokokvalitetnih sorti. Plodovi moraju biti celi, čisti, sveži na izgled, zdravi bez ikakvih nedostataka, ujednačeni po zrelosti, dovoljno čvrsti da mogu izdržati rukovanje i transport. Moraju biti bez stranih primesa i bez čašica. U jedinici pakovanja prečnik ploda ne sme biti ispod 15 mm, a najviše 5 % plodova može biti sa prečnikom koji je manji od 15 mm ali nije manji od 12 mm. Toleriše se da u jedinici pakovanja do 2 % mase plodova ne ispunjava uslove kalibra propisane za klasu I.

 

Kupine

Kupine klase I moraju biti dovoljno zrele, ujednačene po krupnoći i boji, bez čašice, čiste, zdrave i bez nedostataka. Toleriše se da u jedinici pakovanja do 5 % mase plodova ne ispunjava uslove propisane za ovu klasu. Ne tolerišu se prezreli, uveli ili mehanički oštećeni plodovi.